Linux installeren

vragen ivm Ubuntu kan je hier stellen
Plaats reactie
Gast

Linux installeren

Bericht door Gast » 10-12-2014 19:34

Linux installeren

Linux is een 'open source'-besturingssysteem dat is ontworpen als vervanging voor Windows en Mac OS X. Bij open source heeft men vrije toegang tot de bronmaterialen (de source) van het eindproduct. Je kunt Linux dan ook gratis downloaden en installeren op welke computer dan ook. Omdat het open source is zijn er verschillende versies, distributies genaamd, verkrijgbaar, die door verschillende groepen worden ontwikkeld. In dit artikel vind je instructies voor het installeren van Linux.

1
Download een Linux-distributie naar keuze. Linux-distributies (afkorting distro's) zijn gratis te downloaden in het ISO-formaat. Je kunt het ISO-bestand van de gewenste distributie vinden op de website van de ontwikkelaar. Dit zijn een aantal populaire distro's
Ubuntu. Ubuntu is de populairste Linux-distributie die verkrijgbaar is. Er zijn twee versies een lange-termijnuitgave met betere support en een korte-termijnuitgave met de nieuwste kenmerken.
Fedora. Ook Fedora is zeer populair, alleen Ubuntu wordt meer gebruikt. Fedora is de gebruikelijke keuze in zakelijke configuraties.
Debian. Debian is zeer populair bij Linux-fans. Het wordt beschouwd als een van de meest 'foutvrije' versies van Linux. Debian heeft een groot aantal verschillende softwarepakketten beschikbaar.
Linux Mint. Linux Mint is een relatief nieuwe distributie, het wint snel aan populariteit. Het is gebaseerd op Ubuntu, maar het is met hulp van feedback van gebruikers toch heel anders geworden.
Advertentie

2
Brand het ISO-bestand op cd of dvd. Hiermee creëer je een 'live-cd'.
Vanaf een live-cd kun je opstarten, en het bevat vaak een voorvertoning van het besturingssysteem dat je direct vanaf de cd kunt draaien.

(Je kan ook het ISO-bestand op een USB-staafje zetten. Het ISO-bestand is nog geen 800MB. Zo klein, voor een gans besturingssysteem D hihi

3
Start op vanaf de live-cd. De meeste computers zullen automatisch opstarten vanaf de harde schijf, dus je zult eerst wat aanpassingen moeten verrichten om op te kunnen starten vanaf cd. Begin door je computer te herstarten.
Als de computer herstart druk je op de juiste knop om in het BIOS-menu te komen. Als het logo van de fabrikant verschijnt staat in hetzelfde scherm vermeld welke toets je moet indrukken om in het BIOS-menu te komen. Vaak is het F12, F2 of Del.
Gebruikers van Windows 8 kunnen op Shift drukken en dan drukken op herstarten. Hiermee open je het scherm "Geavanceerde opstartopties", waar je kunt aangeven dat je wilt herstarten vanaf cd.
Ga naar het 'Boot'-menu en stel in dat je wilt opstarten vanaf het optische schijfstation. Als je de instellingen hebt veranderd (je optische schijf moet bovenaan de lijst met de opstartvolgorde staan) kun je kiezen voor 'Save and exit'. Nu zal de computer nogmaals herstarten.

4
Probeer de Linux-distributie eerst uit voordat je gaat installeren. Vanaf de cd kun je een test-besturingssysteem opstarten, waar je kunt rondkijken om te zien of deze distributie iets voor jou is.

5
Start het installatieproces. Vanuit het demo-besturingssysteem kun je de installatie starten door te klikken op het bestand op het bureaublad. Als je de distributie niet uitgeprobeerd hebt kun je de installatie starten vanaf het boot-menu.
Er zal je waarschijnlijk gevraagd worden om wat opties te configureren, zoals taal,

6
Maak een gebruikersnaam en wachtwoord aan. Je moet een account aanmaken om Linux te kunnen installeren. Je hebt een wachtwoord nodig om Linux op te starten en om administratieve taken uit te kunnen voeren.

7
Stel de partitie in. Linux moet worden geïnstalleerd op een andere partitie dan eventuele andere besturingssystemen op je computer. Een partitie is een gedeelte van je harde schijf die specifiek wordt geformatteerd voor een bepaald besturingssysteem.
Distro's als Ubuntu stellen automatisch een aanbevolen partitie in. Je kunt dit vervolgens handmatig aanpassen. Voor de meeste distributies heb je minstens 4-5 GB aan vrije ruimte nodig op de harde schijf, dus zorg dat je van tevoren genoeg ruimte hebt voor het Linux-besturingssysteem, eventuele andere programma's die je installeert en de bestanden die je aanmaakt.
Als er bij het installatieproces niet automatisch partities worden aangemaakt, zorg dan dat de partitie die je creëert wordt geformatteerd als Ext4. Als de kopie van Linux het enige besturingssysteem op je computer zal zijn, moet je waarschijnlijk handmatig de grootte van de partitie instellen.
Install Linux Step 7 preview.jpg
- Bekijk een kort filmpje
8Start Linux op. Als Linux is geïnstalleerd zal de computer herstarten. Je ziet nu een nieuw scherm met de naam “GNU GRUB”. Dit is een opstartlaadprogramma dat Linux-installaties beheert. Kies je nieuwe Linux-distro uit de lijst.
Als je meerdere distributies hebt geïnstalleerd op je computer zul je ze allemaal in de lijst zien staan.

9.
Controleer je hardware. De meeste hardware zal automatisch goed functioneren in combinatie met je Linux-distributie, maar het zou kunnen dat je extra drivers (stuurprogramma's) zult moeten downloaden voor verschillende componenten.
Sommige componenten werken alleen goed met drivers van de fabrikant zelf. Dat is vaak het geval bij grafische kaarten. Er is meestal wel een open source-driver die werkt, maar om alles uit je grafische kaart te halen kun je beter een niet-vrije, propriëtaire driver downloaden, oftewel een stuurprogramma van de site van de fabrikant van het betreffende component.
In Ubuntu kun je drivers van fabrikanten downloaden vanuit het menu 'Systeeminstellingen'. Selecteer 'Extra stuurprogramma's' en selecteer vervolgens het stuurprogramma van je grafische kaart uit de lijst. Bij andere distributies kan het verkrijgen van extra drivers net weer anders werken.
In deze lijst kun je ook andere stuurprogramma's vinden, zoals stuurprogramma's voor je draadloze netwerkadapter (Wi-Fi).

10.
Begin Linux te gebruiken. Als de installatie is afgerond en je hebt geverifieerd dat alle hardware naar behoren werkt is het tijd om Linux te gaan gebruiken. Bij de meeste distro's zijn veel populaire programma's vooraf al geïnstalleerd, je kunt meer programma's downloaden vanaf hun respectievelijke 'repository'.

AnSans
DCA

Plaats reactie